Accepteer de marketing-cookies om deze video te bekijken. Klik hier.

De juiste crème voor littekens deel 4: Staudt littekencrème

18 Juni, 2015 14:03

Littekencrèmes: ze zijn er in alle geuren en kleuren. Maar wat is nou het verschil tussen al die smeersels? En wat beloven ze ten aanzien van het verminderen van roodheid, jeuk en hobbeligheid? In deel 4 van de serie ‘De juiste crème voor littekens’ bespreken we Staudt littekencrème.

Maar liefst acht plastisch chirurgen zitten achter de ontwikkeling van Staudt littekencrème. Naamgever Joost Staudt is één van hen: “Een tube Staudt littekencrème zit bomvol kennis en ervaring. De ontwikkelaars zijn allemaal plastisch chirurg en zij doen dus eigenlijk niks anders dan steeds weer littekens maken. Elke operatie eindigt er tenslotte mee. Daarbij werkt een aantal van ons in het Brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. Je kunt je voorstellen dat de meest gestelde vraag “Dokter, wat moet ik op mijn litteken smeren?” ons aan het denken zette. We bespraken wat ieders antwoord hierop was en toen viel op dat we veelal hetzelfde aanraadden. Honing, vitamine E, calendula, siliconen: al deze stoffen hebben een positieve invloed op littekens. Maar we wisten ook dat er niet echt één specifieke crème bestond die al dat goeds in zich had.” Zo was het idee geboren om dan maar zelf die littekencrème te ontwikkelen. Joost: “Ons spreekuur is ons lab. We zijn in 2008 begonnen en sindsdien hebben we honderden mensen teruggezien die de crème gebruiken. Hun ervaringen maakt de crème steeds beter. Daarom durf ik nu te zeggen dat de samenstelling optimaal is.”

“Als het om littekencrèmes gaat, wordt er een hoop onzin beweerd,” vertelt Joost. “Maar echt meten of er daadwerkelijk verbetering is, zie je weinig. Dat wilden wij anders doen. Daarom doen wij elasticiteitstesten. Het belangrijkste is dat je voor elkaar krijgt dat de activiteit uit een litteken weggaat. Hoe minder activiteit, hoe beter de elasticiteit van het litteken wordt. En dus ook het esthetische aspect van het litteken. Want een rustig litteken is minder rood en bobbelig. Om te kijken of Staudt littekencrème daadwerkelijk helpt, meten we op drie momenten de elasticiteit van het litteken. De eerste meting is zonder crème, de tweede een half uur na het smeren en de derde meting na een maand. Na gebruik van onze crème zie je een duidelijke verbetering van de elasticiteit. Maar los daarvan zit het bewijs vooral in het feit dat mensen het blijven gebruiken omdat ze de crème fijn vinden en zien wat het voor hen doet. Daar kan geen test tegenop.”

Staudt littekencrème werkt goed bij (brandwonden)littekens, na bestraling, als aftersun, op schaafwondjes en bij acné-, hypertrofische en operatielittekens. Het helpt echter niet bij striae. “Dat kan geen enkele crème verhelpen,” legt Joost uit. “Striae zijn scheurtjes in de lederhuid die tijdens een groeispurt of zwangerschap kunnen ontstaan. Striae ‘wegsmeren’ kan niet, omdat geen enkele crème tot in de lederhuid kan doordringen. Mijn advies is om striae te voorkomen door preventief te smeren. Dan houd je de huid soepel.”

Staudt littekencrème (ook met SPF 30) is verkrijgbaar via de website. Per verkochte tube wordt 2 euro aan brandwondenonderzoek gedoneerd.

U kunt het originele artikel hier vinden.

< Voorkom littekens bij schaafwonden
STAUDT ONTWIKKELT IN SAMENWERKING MET: